*****به خود بنگريم، به اطرافمان، به خود بيانديشيم، به اطرافمان، توجيه‌گريها و فلسفه بافيها، شك و ترديدها، يأس و نااميديها را كنار بگذاريم، تصميم بگيريم، برخيزيم و حركت كنيم. هر جا كه هستيم، در هر سن و سالي، با هر عقيده و ديني... بياييم قبل از آنكه عالِم باشيم، دانشمند باشيم، مخترع و كاشف باشيم، تاجر و كاسب باشيم، كارگر و كارمند باشيم، سياستمدار و سياستگذار باشيم،...، انسان باشيم، انسان باشيم، انسان باشيم*****

شنبه، فروردین ۱۷، ۱۳۸۷

پاسخ آيت الله العظمي منتظري به پرسش هاي آقاي احمد رأفت مدير خبرگزاري آكي ايتاليا‏




پس از عرض سلام و پوزش از مزاحمت.
‏ ‏پرسش هايي كه براي جنابعالي ارسال مي
شود از طرف آژانس خبري‏ ‏كرونوس بين المللي يا آكي(AkI
) كه از ماه نوامبر گذشته مديريت آن را‏ ‏به من واگذار كرده اند، است
‏ ‏آكي در ايتاليا بعد از آژانس خبري دولتي در رده دوم قرار دارد و به سه‏ ‏زبان ايتاليايي ، انگليسي و عربي در سطح اروپا، آسيا و خاورميانه خبر‏ ‏پخش مي
كند
‏ ‏در اين ايام كه متأسفانه نام ايران به عنوان نمونه اي منفي در سطح جهان‏ ‏بر سر زبان هاست ، نظرات آيت الله العظمي منتظري مي
تواند بسياري از‏ ‏مسائل را از ديد ديگري مطرح سازد

‏با تشكر از شما - احمد رأفت ‏
سؤال اول - فشارهاي بين المللي بر جمهوري اسلامي ايران‏ ‏روز به روز افزايش مييابند و شوراي امنيت سازمان ملل‏ ‏متحد سرگرم مذاكره تصويب تحريم هاي جديدي است .‏ ‏آيا در اين چنين شرايطي پافشاري بر ادامه غني سازي‏ ‏اورانيوم در جهت منافع كشور است؟


‏ ‏بسم الله الرحمن الرحيم
‏ ‏جناب آقاي احمد رأفت دام توفيقه
‏پس از سلام و تحيت

‏ ‏پاسخ سؤالات شما معمولا در مصاحبه هاي اينجانب داده شده ، ولي با‏ ‏توجه به عنايت شما اجمالا به آنها اشاره ميكنم.


‏جواب اول - در اين كه داشتن انرژي اتمي در انحصار هيچ دولتي نبايد‏ ‏باشد و همه دولتها و ملتها حق دارند داراي چنين انرژي و فنون علمي آن‏ ‏باشند شكي نيست ، ولي اشكال كار در اين است كه دولت ما با طرح بعضي‏ ‏شعارهاي تحريك آميز و حساب نشده بسياري از دولتها را نسبت به دولت‏ ‏ايران حساس و بدبين نموده است و آنان را در جهت ايجاد وحدت عليه ما‏ ‏و منافع ملي ما تحريك كرده تا آنجا كه روز به روز فشارها را تشديد‏ ‏ميكنند و آثار آن نيز بر مردم مظلوم ما خواهد بود، كه بسيار جاي نگراني‏ ‏است و اميدوارم مسئولين مربوطه در شرايط سختي كه براي ملت ما پيش‏ ‏آمده است به دور از احساسات تند و با عقلانيت بيشتر بتوانند از اين‏ ‏بحران خارج شوند و بيش از اين كشور را منزوي نكنند و مردم را تحت‏ ‏فشار سياسي و اقتصادي قرار ندهند
‏ ‏
‏ ‏سؤال دوم - در مجامع بين المللي گفته ميشود كه برنامه‏ ‏اتمي جمهوري اسلامي ايران تنها علت تشديد فشارهاي‏ ‏بين المللي نيست و جامعه جهاني همچنين نگران‏ ‏سياست هاي ايران در كشورهاي منطقه به ويژه لبنان ،‏ ‏افغانستان و عراق است . نظر جنابعالي در رابطه با‏ ‏سياست هاي دولت كنوني در كشورهاي منطقه چيست و‏ ‏آيا اين سياست ها را در جهت منافع جمهوري اسلامي‏ ‏ميدانيد؟

جواب دوم - حمايت هاي مادي و معنوي از كشورهاي ياد شده‏ ‏بخصوص با توجه به نياز شديد آنان و تقاضاي كمك از كشورما و نيز با‏ ‏توجه به فرهنگ و دين مشترك بين آنان و كشور ما كاري است انساني و‏ ‏اخلاقي ، ولي حمايت از آنان نبايد به صورت دخالت در آن كشورها باشد;‏ ‏همانگونه كه كشورهاي قدرتمند نيز نبايد به بهانه كمك به كشورهاي در‏ ‏حال رشد و نيازمند، در سرنوشت مردم آن كشورها دخالت نمايند
‏ ‏
‏ ‏سؤال سوم - موقعيت در درون كشور نيز مناسب به نظر‏ ‏نمي آيد، علاوه بر مشكلات اقتصادي ، فشار بر اقشار‏ ‏مختلف جامعه به ويژه زنان ، دانشجويان و روزنامه نگاران‏ ‏و همچنين اقليت هاي قومي نيز افزايش يافته است । در‏ ‏چنين شرايطي مردم قرار است به پاي صندوق رأي رفته و‏ ‏نمايندگانشان را انتخاب كنند، هرچند كه بسياري از‏ ‏كانديداها نيز رد صلاحيت شده اند و عملا نمي توان از‏ ‏رقابت انتخاباتي صحبت كرد، به نظر شما در صورت ادامه‏ ‏سياست هاي داخلي و خارجي كنوني ، چه سرنوشتي در‏ ‏انتظار جمهوري اسلامي ايران خواهد بود؟

جواب سوم - تندرويها و سخت گيريهائي كه نسبت به قشر دانشجو و‏ ‏روزنامه نگاران و بعضي اقشار ديگر ميشود، و نيز رد صلاحيت هاي افراد‏ ‏زيادي از نيروهاي مفيد و با تجربه كه متأسفانه انجام شد، عاقبتي جز زياد‏ ‏شدن فاصله بين مردم و حاكميت و در نتيجه كم شدن مقبوليت آن نخواهد‏ ‏داشت . در شرايطي كه كشور در معرض تهديد خارجي است ، من نمي دانم‏ ‏چرا مسئولين به عاقبت كارهاي خود فكر نمي كنند و هر روز علاوه بر‏ ‏مشكلات اقتصادي و گراني و تورم رو به رشد، نارضايتي جديدي براي‏ ‏مردم به وجود ميآورند.
‏ ‏
‏ ‏سؤال چهارم - حمايت هاي مالي دولت كنوني از سازمانها و‏ ‏كشورهاي خارجي در خاورميانه تا آمريكاي لاتين با‏ ‏اعتراض مردم مواجه است । آيا به نظر شما در كشوري كه‏ ‏در پيامد عدم دسترسي به سوخت در زمستان امسال‏ ‏برخي حتي جان خود را از دست دادند كمك به كشورهاي‏ ‏خارجي جايز است ؟


جواب چهارم - بديهي است كمك به كشورهاي ديگر نبايد به قيمت‏ ‏نارضايتي ملت خودمان و در تنگنا قرار گرفتن آنان تمام شود. البته بخشي‏ ‏از اين سختي هائي كه بخصوص در زمستان براي مردم چند استان كشور‏ ‏پيش آمد معلول عدم پيش بيني هاي لازم توسط مسئولين مربوطه بود.
‏ ‏
‏ ‏سؤال پنجم - آيا انتخابات در شرايط كنوني و با توجه به‏ ‏رد صلاحيت ها ميتواند راه گشاي مشكلات كنوني كشور‏ ‏باشد؟ مجلس آينده براي پاسخگويي به احتياجات جامعه‏ ‏كدام وظايف را بايد در دستور كار قرار دهد؟


جواب پنجم - با رد صلاحيت هاي زياد از نيروهاي مفيد و عدم امكان‏ ‏رقابت واقعي در انتخابات قهرا يك انتخاب صوري و يك مجلس يكدست‏ ‏پيش بيني ميشود، و چنين مجلسي نمي تواند نمايندگي اكثريت مردم را‏ ‏داشته باشد و در نتيجه تابع و پيرو و مجري نظريات يك اقليت خواهد‏ ‏شد، و در نهايت نمي تواند وظائف مهم و اصلي خود را انجام دهد.
‏ ‏
‏ ‏سؤال ششم - در اين روزها بسياري صحبت از خيانت به‏ ‏آرمانهاي انقلاب ميكنند، آيا واقعا خيانتي صورت گرفته‏ ‏است و انقلاب از مسير اصلي اش خارج شده است؟


جواب ششم - در هرحال ما به بسياري از آرمانهاي اصلي انقلاب و از‏ ‏جمله آزاديهاي مدني و سياسي نرسيديم ، ولي من كسي يا كساني را متهم به‏ ‏خيانت نمي كنم ، اما نمي توان از تندروي ها و انحصارطلبي ها و قدرت‏ ‏خواهي ها و تماميت طلبي هاي عده اي در يك جناح خاص چشم پوشي‏ ‏نمود.
‏ ‏
‏ ‏سؤال هفتم - حضور نظاميان در صحنه اقتصاد، سياست ،‏ ‏فرهنگ و هنر روز به روز پررنگ تر ميشود. منتقدين اين‏ ‏حضور مورد حمله شديد طرفداران دولت قرار گرفته اند و‏ ‏حتي آقاي حسن خميني هم از اين تعرضات مصون نبوده‏ ‏است . آيا خطر اين ميرود كه در آينده نظاميان ، جانشين‏ ‏روحانيت در صدر حكومت شوند؟


جواب هفتم - در مورد دخالت نظاميان در مسائل سياسي - همانگونه كه‏ ‏رهبر فقيد انقلاب مرحوم آيت الله خميني معتقد و اصرار داشتند -‏ ‏مصلحت كشور و نيروهاي مسلح در دور بودن آنان از مسائل سياسي و خط‏ ‏بازيهاي گروهي است.
‏ ‏
‏ ‏سؤال هشتم - در عراق آيت الله العظمي سيستاني مخالف‏ ‏شديد حضور روحانيون در دولت و در مقامهاي اجرايي‏ ‏است । نظر جنابعالي با توجه به عملكرد روحانيت در 26‏ ‏سال گذشته در جمهوري اسلامي ايران در اين رابطه‏ ‏چيست؟


جواب هشتم - نظر اينجانب نيز همين است كه روحانيت بايد‏ ‏حتي المقدور از مجاري امور و قدرت به دور باشد تا بتواند وظايف اصلي‏ ‏خود را انجام دهد و پايگاه معنوي اش در بين مردم مخدوش نشود، و اين‏ ‏نظر را به مرحوم آيت الله خميني نيز ارائه دادم.
‏ ‏
‏ ‏سؤال نهم - در سال گذشته ميلادي احكام اعدام به اجرا‏ ‏درآمده نسبت به سال قبل تقريبا دوبرابر بوده است و در‏ ‏سال جاري ميلادي نيز تنها در 30 روز اول 35 نفر اعدام‏ ‏شده اند و روز به روز بر شمار احكام اعدام صادر شده‏ ‏توسط دادگاهها افزوده ميشود। آيا كليه اين احكام با‏ ‏موازين اسلامي تطبيق دارند؟


جواب نهم - اصل حكم اعدام در موارد قصاص نفس با درخواست‏ ‏اولياي مقتول و نيز در بعضي موارد ديگر كه به ندرت شرايط آن محقق‏ ‏ميشود جاي ترديد نيست ; ولي اصولا مبناي بسياري از اعدامها اقرار‏ ‏متهم در زندان و در حالت تهديد و احيانا با كتك و مانند آن ميباشد، و‏ ‏چنين اقراري بنا به حكم عقل و اخبار وارده و فتواي تمام علماي شيعه‏ ‏حجت نمي باشد و نمي توان شرعا كسي را به استناد چنين اقراري محكوم‏ ‏به اعدام نمود، و حجت بودن علم قاضي نيز به طور كلي محل اشكال است‏ ‏و سيره پيامبراكرم (ص ) و حضرت امير(ع ) قضاوت براساس علم خودشان‏ ‏نبوده است ، بلكه براساس موازين قضائي يعني اقرار در حال آزادي و‏ ‏بدون ترس متهم و يا شهادت عدول و يا قسم بوده است.
‏ ‏
‏ ‏سؤال دهم - در روزهاي گذشته پدري دختر 14 ساله اش‏ ‏را به ظن ارتباط نامشروع سنگسار كرد। آيا احكام‏ ‏سنگسار كه اخيرا از سوي قضات صادر شده اند در رفتار‏ ‏نامناسب اين پدر تأثير گذار بوده است ؟ نظر شما در‏ ‏رابطه با احكام سنگسار كه در ماههاي اخير صادر شده اند‏ ‏با توجه به تأثير آنها در اذهان عمومي چيست؟


جواب دهم - شرايط سنگسار بسيار سخت و كمياب ميباشد. زيرا زناي‏ ‏محصنه كه حكمش سنگسار است يا با اقرار متهم ثابت ميشود و يا با‏ ‏شهادت چهارمرد عادل كه صحنه عمل را با چشم ديده باشند. بديهي است‏ ‏چنين شهادتي كه چهار مرد عادل صحنه زنا را ببينند كمتر اتفاق ميافتد، و‏ ‏اقرار متهم نيز اگر در زندان و در حال غيرعادي و با تهديد و امثال آن باشد‏ ‏حجت نمي باشد. و در قتل و سنگسار، انكار بعد از اقرار نيز - برحسب‏ ‏اخبار وارده - پذيرفته ميشود। علم قاضي نيز در امور جنسي قطعا حجت و‏ ‏نافذ نيست . از طرف ديگر بر فرض اين كه متهم به زناي محصنه در حال‏ ‏عادي و خارج زندان اقرار كند هرچند بايد مورد حد قرار گيرد، ولي بايد‏ ‏بتواند فرار كند و نبايد طوري قرار دهند كه نتواند فرار كند; و مطابق بعضي‏ ‏روايات اگر پس از اصابت حتي يك سنگريزه به او فرار كرد نبايد مورد‏ ‏تعقيب قرار گيرد.


‏ ‏و در مورد سؤال كه دختر چهارده ساله سنگسار شده است علاوه بر‏ ‏اشكالات ذكر شده ، چنانچه او بدون شوهر بوده - كه ظاهرا چنين بوده‏ ‏است - حكم او قطعا سنگسار نبوده است; زيرا سنگسار مربوط به زناي‏ ‏مرد و زني است كه داراي همسر باشند آن هم با شرايط ديگري كه در فقه‏ ‏مطرح شده است ; وانگهي حكم سنگسار و اجراي آن وظيفه حاكم شرع‏ ‏است و پدر دختر حق ندارد چنين كاري را انجام دهد.
‏ ‏ان شاء الله موفق باشيد
‏ ‏والسلام عليكم و رحمة الله

‏قم - حسينعلي منتظري
‏1386/12/23‏‏